Szybki obiadek przygotowany w pracującą niedzielę, na bazie piady przywiezionej z naszej niedawnej wyprawy do Włoch. piada lub tortilla pszenna filet z piersi kurczaka ulubiona przyprawa do drobiu kalafior i/lub brokuły ser feta lub sos czosnkowy dodat...
Druga edycja Restaurant Week w Lublinie? Być może były osoby, które nie dawały temu miastu wielkich szans w rywalizacji z innymi miastami. Jednak wydaje mi się, że trzy czynniki głównie wpłynęły na powrót tego festiwalu do Koziego Grodu.Towarzyskość to...
Right Behind The Kitchen | blog kulinarny | Lublin
Włoskie tiramisu robiłam już kilka razy, z przepisu, który publikowałam w 2011 r. W smaku deser był zawsze super, ale konsystencja wychodziła dość płynna. Postanowiłam dodawane do klasycznego tiramisu jajka zastąpić bitą śmietaną. Pomysł okazał się bar...
To już właściwie nie Toskania. To już Emilia-Romagna i Marche. Ale zanim tu dotarliśmy, dopakowaliśmy do końca samochód, pożegnaliśmy się z Emilią i Giancarlo, rzuciliśmy ostatni raz wzrokiem []
W moich włoskich zakupach znalazły się różne włoskie pieczywa, w tym tramezzini, czyli duży bardzo jasny chleb bez skórki. W smaku praktycznie taki sam jak nasz tostowy, tylko nieco inny w formie. Zrobiłam na nim proste tosty z polskich składników R...
W tym wpisie kilka słów na temat kuchni jaką spotkaliśmy w Austrii, po drodze do Włoch, o których pisałam w poście: Mój kulinarny pamiętnik z wakacji – Włochy Północne i Toskania. 3 września Pierwszy przystanek na drodze do Włoch urządziliśmy w Austrii...
Dawno temu jedynym rodzajem butelki, jaką karmiły dzieci nasze babcie i prababcie były butelki zrobione ze szkła. Z czasem zostały one wyparte przez butelki z tworzyw sztucznych, czyli plastikowe. Zakłady produkcyjne rozwijały się w najlepsze, ki...
Jak wiecie jakiś czas temu zapowiedziałam, że ruszam się z kanapy i po miesiącach ciążowych przestojów wracam do aktywności fizycznej. Chcę pracować zarówno nad sylwetką, jak i kondycją kondycją przede wszystkim. Rolki, rower, aktywność. Planuję...