…czyli międzynarodowy foodpairing.
Niedawno trafiłam do Kuchni ASP we Wrocławiu (polecam zajrzeć - https://www.facebook.com/kuchniaASP?fref=ts) i w tym tygodniu skorzystałam zokazji, aby uszczknąć informacji o życiu i kulinariach japońskich. Nie byłabym sobą, gdybym nie przeszukała wcześniej internetów… i trafiłam oczywiście na desery. Postanowiłam sprawdzić smak fasoli na słodko – pasty anko jako dodatek do naleśników. Osobiście – smakuje Zapraszam!
*Przepis ze strony: http://nalesniki.net.pl/japonskie-nalesniki-dorayaki/*
_
Składniki:
- 500 g czerwonej fasoli
- 300 g cukru brązowego nierafinowanego
- dwie łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 szklanka (lub 1.5) mleka
- 3/4 szklanki mąki pszennej lub jaglanej (dla bezglutenowych)
- opcjonalnie pół szklanki cukru
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do smażenia
_
Wykonanie:
- Wstawiamy 1.5 l wody i wsypujemy fasolę. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Następnie przekładamy do garnka z ok. 2 l wody i powtarzamy proces, ale tym razem zostawiamy ją na wolnym ogniu około godziny.
- Możemy w międzyczasie przygotować ciasto na naleśniki: rozbełtujemy jajka, dodajemy mleko, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy i odstawiamy.
- Z ugotowanej fasoli odlewamy większość wody. Wsypujemy cukier i gotujemy jeszcze chwilę, mieszając, aż reszta wody odparuje. Można całość zblendować lub po wystygnięciu pognieść widelcem.
- Smażymy małe naleśniki na oleju lub maśle. Pastę można rozsmarować na jednym, przykryć drugim i gotowe! Można zajadać