Wiadomo, że zwykła dobra drożdżówka odgania wszelkie zło przynajmniej na kwadrans, a co dopiero taka złocista od szafranu. Lussekatter albo saffransbullar to skandynawskie bułeczki osładzające czas przesilenia zimowego, wypiekane od 13 grudnia, by rozświetlić najmroczniejsze dni w roku i odpędzić złe moce. Z tym wypiekiem wiąże się historia świętej Łucji, pełna szczegółów tak drastycznych, że nie będę ich przytaczać, żeby nie psuć nikomu apetytu.
Rumiane lussekatter
Składniki:
- 325ml mleka 3,2%
- szafran (dodałam 0,5g)
- 15g świeżych drożdży (albo 7g suszonych)
- 50g masła
- 530g mąki orkiszowej typ 700 (można zastąpić pszenną)
- 100g cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 średnie jajko, roztrzepane
Dodatkowo: jajko do smarowania bułek, suszone wiśnie (lub rodzynki)
Może bułeczkę z szafranem?
W małym rondelku podgrzej mleko z szafranem. Odstaw do ostygnięcia, a gdy będzie letnie rozpuść w nim drożdże.
Roztop masło, przestudź i wmieszaj do mleka. Przesiej mąkę, cukier i sól do dużej miski, wmieszaj mleczną miksturę i roztrzepane jajko i mieszaj dalej aż powstanie kleiste ciasto.
Umieść ciasto na podsypanej mąką stolnicy i wyrabiaj przez 5 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto jest dość mokre, dlatego na początku wyrabiania może przydać się skrobka.
Wyrobione ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką albo folią spożywczą i zostaw do wyrastania w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny, aż podwoi objętość.
Wyjmij ciasto na omączoną stolnicę i uderz w nie pięścią dla odgazowania. Zagnieć i uformuj wałek, który następnie potnij na 12 równych kawałków. Każdy kawałek uformuj na kształt kiełbaski i zwiń w S. Układaj gotowe bułki na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką lub folią i zostaw do wyrastania na 20-30 minut, aż podwoją objętość.
Bułka pełna światła
Piekarnik rozgrzej do 200st.C bez termoobiegu. Gdy bułki wyrosną wciśnij 1-2 suszone wiśnie w każde zagłębienie zawijasa w S, mocno dociskając, żeby owoce nie zostały wypchnięte przez ciasto w czasie pieczenia. Posmaruj bułki dodatkowym roztrzepanym jajkiem i piecz 15-20 minut, aż będą rumiane.
Lekko zmieniony przepis ze „Scandilicious Baking” Signe Johansen