
Pyszne, mocno aromatyczne danie.. pulpeciki z dużą ilością świeżej „zieleniny” i czosnku zanurzone w porowym sosie…eksplozja smaku i zapachu 
 Wspaniale smakują z kaszą, ryżem i ziemniakami oraz ulubioną sezonową surówka. 
Składniki:
Pulpety:
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowego, wołowego lub drobiowego)
 - 2-3 ząbki czosnku
 - duża szczypta natki pietruszki i koperku
 - 1 jajo
 - 3-4 łyżki bułki tartej
 - sól, pieprz
 - olej do smażenia
 
Sos porowy:
- 3 szt. pora z dużą ilością części białej
 - 2-3 łyżki masła
 - sól, pieprz
 - 100 ml bulionu (najlepiej z gotującej się zupy)
 - 200 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie śmietana do zup i sosów)
 - 1 łyżka mąki – opcjonalnie
 
1. Przygotowujemy pulpety: mięso, zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę pietruszki i koperek, jajo, bułkę tartą, sól i pieprz mieszamy. Formułujemy małe kuleczki i smażymy na rumiano.
2. Pory siekamy w cienkie półplasterki, dusimy na maśle podlewając od czasu do czasu odrobiną bulionu. Solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec wlewamy śmietanę kremówkę, dokładnie mieszamy, aż zgęstnieje. Jeśli jest to konieczne zagęszczamy sos mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Na koniec wrzucamy pulpety i chwilę razem podgrzewamy.
  

Smacznego