Szakszuka pochodzi z kuchni izraelskiej i podobno została wymyślona przez izraelskich żołnierzy.
To proste, szybkie i pożywne danie. Na jego przygotowanie zarezerwujcie sobie około 15 minut.
Szakszuka dodaje dużo sił i genialnie regeneruje po szalonym weekendzie.
Co potrzebujemy:- 1 mały bakłażan
- 2 pomidory
- 2 jajka
- sól, pieprz
- oregano
- szczypta chilli
- szczypta kuminu (jeśli lubimy)
- 1 ząbek czosnku
- bagietka do podania
Co robimy:
- Bakłażana kroimy w kostkę solimy i odkładamy na kilka minut.
- Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na patelni, dodać bakłażana i smażyć aż zmięknie.
- Dodać pomidory, doprawić. Gdyby pomidory były zbyt kwaśne można dodać odrobinę cukru.
- Gdy pomidory zmiękną, łyżką robimy na patelni dwa miejsca i wbijamy tam jajka.
- Przykrywamy patelnie i smażymy całość aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
- Podajemy z bagietką.
Danie dość szybkie, ale za to jakie pożywne. Jedząc je z pewnością poczujecie się jak mistrzowie krav magi.
Miłego tygodnia Wam życzymy!
Spodziewajcie się w najbliższym czasie czegoś pałuckiego.