Powiem Wam, że jestem trochę na Was zła bo do wtorkowego wyzwania dostałam tylko jeden produkt... To bardzo nieładnie z Waszej strony, ale mam nadzieję, że za tydzień się poprawicie!
Produktem wyzwaniowym okazała się ciecierzyca lub jak kto woli cieciorka. Fajny zdrowy i bogaty w witaminy produkt. Ja z niego wykombinowałam zupę, a to przepis na nią :)
Potrzebujemy:
2 puszki ciecierzycy (400g jedna)
1 puszka pomidorów
0,7 l bulionu
0,5 cebuli
1 mały por
sól, pieprz
1 łyżka śmietany 18%
Tarty parmezan lub inny twardy, intensywny ser
Jak to zrobić?
1) Do bulionu dodajemy ciecierzyce bez zalewy.
2) Cebulę i por kroimy w półksiężyce i podsmażamy na maśle.
3) Do podsmażonych cebuli i pora dodajemy pomidory, sól i pieprz. Całość dusimy 5 minut.
4) Do ciecierzycy dodajemy pomidory i gotujemy na wolnym ogniu. Po chwili dodajemy łyżkę śmietany.
5) Gdy zupa się zagotuje, wyłączamy ją i całość blendujemy do jednolitej masy. Dla koloru ja dodałam odrobinę curry, ale ja dodaję je wszędzie :)
6) Gotową zupę przelewamy do talerzy, posypujemy startym serem.
I gotowe!
Ja dodatkowo do zupy dodałam tosty.
Zupa jest banalna w przygotowaniu, zrobiłam ją w 20 minut! Ze spokojem z tych składników wychodzi 4-5 porcji.
Życzę Wam smacznego i liczę, że za tydzień bardziej się postaracie!