Ostatni tydzień upłynął w pracy, stresie, ruszeniu tyłku z fotela i paru ćwiczeń oraz bólu zęba. Ja naprawdę już rozumiem, dlaczego dzieci płaczą, krzyczą, gorączkują skoro mnie starą babę ból wychodzącej ósemki rozwalił totalnie. Gorączka była, ból niesamowity był, wizyta u dentysty też. Na szczęście dzisiaj już jest lepiej i oby tak było dalej ;)
Otrzymałam wyzwanie od mojego Ł. Jego ulubiona kanapka z popularnego fast-fooda. Kanapka Drwal, bo o niej mowa w MC Donalds święci triumf. Czy ta moja w domu, zrobiona od początku do końca przeze mnie też taka była? Powiem nieskromnie, że jak rzadko mi coś smakuje co sama zrobię, to ta kanapka podbiła moje serce. Domowe bułki z tego
przepisu posypane serem. A do tego kawał mięsa, bekon, placek serowy i pyszny smak... Na zdjęciach tego nie widać, ale były naprawdę pyszne i pachniało w całym domu! :) Na szczęście chyba nie zawiodłam Ł. i wyzwanie zrealizowałam na 5+ :)
Udomowiona kanapka DRWALSkładniki:Bułki z tego
przepisu 800g mięsa mielonego wołowego
350g sera żółtego liliput
sałata lodowa
2 cebule
250g boczku
3 jajka
papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól, curry
sos do hamburgerów:3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
2 małe ogórki konserwowe
3 łyżeczki musztardy Sarepskiej
2 łyżeczki musztardy Dijon
Sól, pieprz
Przygotowanie:Bułki pieczemy według przepisu, zamiast sezamem posypujemy startym, żółtym serem. Można je zrobić dzień wcześniej, wieczorem. Mięso marynujemy papryką ostrą, słodką, szczyptą curry i solą i pieprzem do smaku, wbijamy jedno jajko. Zostawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby mięso się zamarynowało. Do miseczki wlewamy majonez, jogurt grecki, musztardę. Ogórek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, aby składniki przegryzły się. Cebulę kroimy w plasterki i smażymy aż się mocno przyrumieni. Cienkie plasterki boczku smażymy na patelni, wytapiając tłuszcz, aż plastry podsmażą się na bekon. Bułki kroimy na pół, wkładamy na chwilę do piekarnika/mikrofali, aby je podgrzać. Z mięsa mielonego formujemy okrągłe kotlety, obsmażamy na patelni. Ser kroimy na grubsze plastry, obtaczamy jak kotlety w jajkach i bułce tartej (czynność najlepiej powtórzyć dwa razy) i smażymy aż ser zacznie wypływać z placka. Na spodzie bułki kładziemy placek serowy, następnie kotlet, bekon, cebulka, sałata i sos. Sosem smarujemy także wierzch bułki i przykrywamy. Smacznego!






