Moje przebywanie w kuchni ostatnio zmalało do zera. Wkurzam się, że sama jeść nie mogę, więc i dla innych nie gotuję ;) Przede mną intensywny okres, bo za chwilę sesja, kończenie pracy magisterskiej i dużo pracy w pracy. Chciałabym, żeby wieczory były cieplejsze i żebym ja wróciła do trochę lepszej formy. Kryzys przyszedł i muszę go szybko przegonić, żeby wrócić do kuchni!
Dzisiaj drugi rogal, który ostatnio zrobiłam. Z kruszonką i powidłami śliwkowymi. Tym razem ciasto zachowało ładną formę rogala, pokrojone kawałki wyglądają jak tygryski, z widocznymi prążkami powideł. Rogal jest przepyszny, na prawdę polecam!
Rogal drożdżowy z powidłami śliwkowymiSkładniki:400g mąki pszennej
pół szklanki cukru
50g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
250ml wody
300g powideł śliwkowych
Przygotowanie:Drożdże rozkruszamy do miseczki, posypujemy łyżeczką cukru i dwiema łyżkami ciepłej wody. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut, aby drożdże ruszyły. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, olej i wodę. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto ok. 7-10 minut, aby było gładkie i elastyczne. Zostawiamy przykryte ściereczką na ok. półtorej godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy powidła i zwijamy w roladę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 45-50 minut. Smacznego!
.JPG)