Ostatni egzamin za mną. Nie wiem jeszcze czy wygrany czy przegrany, ale mam wielką nadzieję, że uda się zaliczyć.
Dopadła mnie grypa żołądkowa, niskie ciśnienie i lekkie omdlenie, ale mam nadzieję, że już wychodzę na prostą. Nie jest łatwa ta zima, oj nie jest. Ja łapię wszystko jak gąbka i coraz częściej wracam do zdjęć z wakacji... Woda, słońce, plaża - marzy mi się!
Miało być zwykłe drożdżowe, w dodatku te dla
leniwych. W piątkowy wieczór byłam na tyle padnięta, że stwierdziłam - domowe ciasto ma być, ale na łatwiźnie, bez pracy - no i tak położyłam się spać, nastawiając drożdżowe dla leniwych. Jednak rano energia była większa, a i w głowie pojawiła się chęć zjedzenia drożdżówek. Nie byłam pewna czy z tego ciasta, drożdżówki mi wyjdą, ale wyszły. I to jakie! Pyszne, mięciutkie, pachnące serem i pysznym truskawkowym dżemem. Pyszota :) W sam raz do kawki lub herbatki na II śniadanie :)
Drożdżowe ślimaki z dżemem i białym serem
Składniki:
1 szklanka cukru
3 jajka
125g masła lub margaryny „Kasia”
50g drożdży
1 op. cukru waniliowego
1 szklanka zimnego mleka
Później:
700g mąki pszennej
słoik dżemu truskawkowego
400g białego sera
Kruszonka:
Pięć łyżek cukru
Pięć łyżek mąki
Pięć łyżek oleju
Przygotowanie:Wszystkie składniki (oprócz mąki) wsypać warstwowo do miski. Nie mieszać! Zostawić najlepiej na noc lub co najmniej 4 godziny, przykryte folią aluminiową. Rano wymieszać drewnianą łyżką i dodać mąkę. Ciasto wymieszać łyżką, a następnie wyrobić aż nie będzie kleić się do rąk (delikatnie można podsypać mąką, ale nie za dużo, aby nie stało się twarde). Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Na ciasto rozsypujemy rozdrobniony ser a całość smarujemy dżemem. Zwijamy w roladę zaczynając od dłuższego boku. Następnie kroimy na małe kawałki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przekręcamy do góry, tak aby powstały nam zawijańce (lekko spłaszczamy). Ślimaki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15-30 minut, aby podrosły. Smarujemy rozmłuconym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut. Smacznego!