Weekend leci, dzisiaj już niedziela. Mi został niecały tydzień do sesji i już się denerwuję :( Nauka, nauka i długi weekend obfitujący w egzaminy. Obym szybko zaliczyła wszystko, obroniła magisterkę i odetchnęła wolnością :) Jutro dzień dziecka, dla mnie pamiętna data, bo sześć lat temu zdałam prawo jazdy! :) Czekacie na prezenty od rodziców? Mnie by wystarczyła nawet tabliczka czekolady ;)
W piątek miałam imieniny, a imieniny bez ciasta nie mogą się odbyć. Dzisiaj prezentuję Wam pierwsze z nich. Zainspirowałam się przepisem
TheQualietty - ciasto czekoladowe z masą z kaszy manny i żurawiną. Wyszło bardzo ciekawe ciasto :) Podobno było bardzo smaczne, połączenie masy przypominającej budyń, suszona żurawina, ciasto czekoladowe i polewa z mlecznej czekolady. Ciasto do powtórzenia i kolejnej modyfikacji, ale jest w tej wersji jest bardzo smaczne :) Polecam!
Czekoladowe ciasto z grysikiem i żurawiną

Składniki:3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki stołowe kakao
masa grysikowa
3 szklanki mleka
8 łyżek kaszy manny
1/2 szklanki cukru
100g płatków migdałów
100g suszonej żurawiny
dodatkowo100g mlecznej czekolady
Przygotowanie:Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Do drugiej miski dodajemy jajka, mleko i całość roztrzepujemy. Następnie dodajemy olej i jeszcze raz roztrzepujemy. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy 3/4 ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 25 minut. W między czasie przygotowujemy masę grysikową. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz kaszę manną. Wszystko gotujemy, mieszając cały czas, aby nie zrobiły się grudki. Kiedy masa zgęstnieje dodajemy płatki migdałów. Masę wykładamy na podpieczony spód, na wierzchu posypujemy żurawiną i przykrywamy ją pozostałym ciastem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 25 minut. Wyjmujemy ciasto i studzimy na blacie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta. Czekamy aż zastygnie i możemy podawać. Smacznego!
