Święta zimne, śnieżne, a teraz piękna wiosna. Dzisiaj temperatury powinny dojść do normy i będzie w końcu fajnie :) Ja zbieram siły, w poniedziałek ruszam do pracy. Nie wiem kiedy ten miesiąc mi uciekł? Ale chociaż zaczęłam pisać magisterkę, jedyny plus :)
Mój Luby postanowił, że ten jakże pięknie zapowiadający się weekend spędzi daleko ode mnie. No cóż wycieram łzy chusteczką i jakoś muszę to wytrzymać. A tak serio, jedzie na półfinały i żeby o mnie nie zapomniał to znowu mu zrobiłam ciastka :) Tym razem pomysł znowu z głowy, znowu kombinowany, znowu udany ;) Ciastka z orzechami, czekoladą na wzmocnienie umysłu i sił oraz kleksem z dżemu. Chrupiące, lekko przypieczone i słodkie :)
Ciastka orzechowo-czekoladowe z dżemowym kleksemSkładniki:500g mąki pszennej
100g orzechów laskowych
200g orzeszków nerkowca
100g mlecznej czekolady
pół szklanki cukru
240ml oleju rzepakowego
1 jajko
dżem morelowy
Przygotowanie:Orzechy oraz czekoladę mielimy na drobne kawałki. W dużej misce mieszamy drewnianą łyżką wszystkie składniki oprócz dżemu. Łyżką stołową formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Palcem robimy w kulkach wgłębienia, do których nakładamy po łyżeczce dżemu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut (aż zbrązowieją). Smacznego!