Wreszcie nadszedł, wyczekiwany już od tygodnia, leniwy niedzielny poranek. Specyfiką pobudek w dni powszednie jest to, że każda kolejna minuta, spędzona z twarzą w poduszce, smakuje cudownie i wydaje się wprost niezbędna do normalnego funkcjonowania, ostatecznie okazuje się jednak okupiona wielkim pośpiechem przed wyjściem do pracy. Nie ma już wtedy czasu na porządne śniadanie, nie mówiąc już o czytaniu gazety i powolnym sączeniu kawy.
A niedziela jest wyjątkowa. Uwielbiam ją, bo nie muszę o 6 rano zrywać się na równe nogi wraz z moim pracującym mężem, a co za tym idzie, mamy czas aby poleżeć, porozmawiać i zaplanować swój dzień. Jednak przede wszystkim weekendowy poranek daje nam możliwość wspólnego przygotowania śniadania.
Co wybieramy na zdrowe i pożywne niedzielne śniadanie? Oczywiście jajka, które są skarbnicą witamin, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a poza tym dostarczają organizmowi energii na cały dzień! Sprawdź, dlaczego warto jeść jajka.
Dziś w połączeniu z chlebem tostowym, awokado, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami.
Smacznego!
Składniki:
2 tosty:
4 kromki chleba tostowego, np. pszennego
łyżka majonezu
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki suszonego oregano (lub innych, ulubionych ziół)
pół łyżeczki siekanej świeżej natki pietruszki lub szczypiorku
sól, pieprz
2 jajka
masło do smażenia
kilka plasterków dojrzałego, miękkiego awokado
2 pomidorki koktajlowe
garść kiełków rzodkiewki
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Na kratce połóż kromki chleba i piecz do uzyskania chrupkości, ok. 3 – 5 minut.
2. W tym samym czasie rozgrzej patelnię na średnim ogniu (u mnie 5 na 9), rozpuść na niej łyżeczkę masła i wbij 2 jajka tak, aby żółtka się nie rozpłynęły. Posól jajka. Smaż kilka minut (ok. 3 minuty). Jeśli białka jajek złączą się ze sobą, rozdziel je szpatułką tak, aby zachować mniej więcej okrągły kształt jajek sadzonych.
3. Przygotuj majonez ziołowy. Łyżkę majonezu zmieszaj z ziołami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Wyjmij tosty z piekarnika, posmaruj majonezem. Na dwie z czterech kromek nałóż cienkie plasterki awokado. Na to połóż jajka sadzone, a na jajko połóż pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe i umyte kiełki. Możesz doprawić solą i pieprzem.