Składniki:
1 porcja
8 -10 daktyli
100 ml mleka
1 łyżka śmietanki 30% lub 36% – opcjonalnie
1 gruszka
1 łyżka cukru
trochę masła do posmarowania patelni
3 jaja
borówki dla ozdoby
Przygotowanie:
1. Najpierw przygotuj daktyle. Do małego rondelka włóż 8-10 daktyli, zalej je mlekiem tak, aby przykryło owoce (będzie to około 100 ml). Zagotuj razem, a następnie odstaw z ognia i pozostaw daktyle w gorącym mleku, aby zmiękły.
2. Teraz gruszka. Umyj ją i obierz, przekrój na pół, a następnie pokrój na cienkie plasterki.
3. Rozgrzej na średnim ogniu patelnię (bez tłuszczu). Gdy już będzie gorąca, wrzuć na nią plasterki gruszki i od razu posyp je łyżką cukru. Mieszając kawałki gruszki drewnianą łyżką, doprowadź do rozpuszczenia cukru, a następnie karmelizuj przez ok. 30 sekund, aż gruszka zmięknie. Uważaj, aby gruszka nie była zbyt miękka! Wtedy rozpadnie się i będzie wyglądać na talerzu mało apetycznie. Odstaw z ognia.
4. Daktyle powinny być już miękkie. Odlej do osobnego naczynia (nie do zlewu!) z rondelka tyle mleka, aby pozostawić tylko ok. 30 ml. Następnie dolej łyżkę śmietanki i zmiksuj wszystko. Jeśli sos będzie za gęsty, dolej mleka i ponownie zmiksuj. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo wkroić do sosu pokrojone na małe kawałki daktyle. Uwaga! Resztę mleka możesz użyć do kawy! Pycha!
5. Omlet. Oddziel żółtka od białek. Białka dobrze ulokować w dość wąskiej i wysokiej misce, aby łatwo nam było je ubić. Następnie przy użyciu miksera lub trzepaczki, ubij białka na sztywno. Jeśli Ci się to nie uda, a białka będą lekko pływać – nie przejmuj się! Omlet i tak będzie puszysty.
6. Po ubiciu białek, dodaj do nich żółtka, mieszając drewnianą łyżką do połączenia się składników delikatnie i krótko!
7. Mój sposób na natłuszczenie patelni przed smażeniem omletu to wysmarowanie jej masłem, kiedy jest jeszcze zimna. Wtedy mogę użyć niewiele tłuszczu, a szansa, że masło zacznie mi się palić spada do zera. Gdy patelnia się nagrzeje (na średnim ogniu) – wylewam na nią jajka i smażę pod przykryciem tak długo, aż jajka się zetną. Następnie obracam omlet na drugą stronę na kilka sekund i zdejmuję go na talerz.
8. Na omlet połóż karmelizowane gruszki. Polej wszystko sosem daktylowym. Bon appetit!