Historia czekolady jest niezwykle ciekawa! Jeśli chcesz się o niej czegoś dowiedzieć, zajrzyj do postu: Coś niecoś o czekoladzie.
Składniki:
około 12 sztuk
150 g masła
2 duże jajka
300 ml mleczka kokosowego
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
200 g cukru
1 cukier waniliowy
150 g białej czekolady
Polewa:
60 g białej czekolady
2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni (góra-dół).
2. Rozpuść masło w łaźni wodnej – w tym celu pokrój masło na mniejsze kawałki, włóż do miski i połóż ją na garnek z gotującą się wodą. Ja wkładam mniejszy garnuszek do większego z gotującą się wodą. Gdy już masło się rozpuści, zostaw je do przestygnięcia.
3. Zmiksuj blenderem/mikserem jajka z mleczkiem kokosowym. Na razie odstaw.
4. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao przez sitko do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy. Dobrze wymieszaj do połączenia się składników.
5. Do suchych składników dodaj masę mleczno-jajeczną i wymieszaj. Następnie wlej roztopione masło i dobrze wymieszaj.
6. Pokrój białą czekoladę na kawałki i dodaj do masy, wymieszaj.
7. Do formy na muffiny włóż papilotki. Każdą papilotkę napełniaj masą prawie do pełna (zostaw wolne 0,5 cm do brzegu papilotki). Piecz przez 22 minuty.
8. Przygotuj polewę – rozpuść białą czekoladę w łaźni wodnej (tak jak wcześniej masło). Gdy będzie już gładką masą – dodaj jogurt i energicznie wymieszaj.
9. Po przestudzeniu babeczek polej je polewą jogurtowo-czekoladową.