Kurka, czyli pieprznik jadalny, to gatunek grzybów, który pojawia się w naszych lasach już w czerwcu. Jeśli chcesz dodać kurki do jajecznicy, omleta czy makaronu, pamiętaj, aby najpierw je obsmażyć lub obgotować. Ja zawsze obsmażam kurki na dość dużym ogniu, na patelni z dodatkiem masła i startego czosnku.
Szybki przepis na pyszne śniadanie – może umili komuś dzisiejszy dzień
Składniki na jedną męską porcję
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
50 g kurek
3 jajka
20-30 g sera koziego, w zależności od Waszych preferencji
opcjonalnie szczypiorek
sól, pieprz – najlepiej świeżo mielone
do podania – chleb pełnoziarnisty
Przygotowanie:
1. Kurki dobrze opłukaj pod zimną wodą.
2. Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj czosnek starty na tarce lub zmiażdżony w prasce. Po chwili wrzuć kurki (małe i średnie, natomiast duże polecam pokroić na mniejsze kawałki). Smaż około 2 minuty.
3. Przełóż kurki na talerz, a na tą samą patelnię wbij 3 jajka, dopraw solą i pieprzem. W połowie ścinania jajecznicy dodaj część kurek (zostaw na talerzu najładniejsze, które posłużą do ozdoby).
4. Gotową jajecznicę przełóż na talerz, ozdób pozostałymi kurkami, posyp kawałkami koziego sera i posyp szczypiorkiem. Podawaj z chlebem pełnoziarnistym.
Smacznego!