Tradycyjna włoska frittata to rodzaj omletu, w którym masę jajeczną miesza się z warzywami a następnie smaży na maśle. Słowo „frittata” pochodzi od włoskiego „friggere”, co znaczy dokładnie „smażyć”.
Składniki:
2 porcje
4 duże jajka
30 ml mleka
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka masła
100 g pora
120 g cukinii
100 g koziego sera w roladce
świeże liście mięty
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra, dół).
2. W misce rozmieszaj jajka i mleko. Przypraw solą, pieprzem.
3. Cukinię pokrój w drobną kosteczkę.
4. Białą część pora przekrój wzdłuż na 4 części i pokrój na plasterki.
5. Kozi ser pokrój na plasterki.
6. Patelnię o średnicy 20-24 cm rozgrzej na średnim ogniu i rozpuść na niej łyżkę masła. Następnie wrzuć na patelnię pokrojonego pora, posól go i smaż do lekkiego zeszklenia – czyli przez około 1 minutę. Po tym czasie dodaj na patelnię cukinię i smaż warzywa razem przez około 2 minuty, aż cukinia zmięknie, ale nie będzie się rozpadać. Od czasu do czasu mieszaj.
7. Odstaw patelnię z ognia i wlej na nią masę jajeczną.
8. Na wierzchu frittaty ułóż pokrojony ser kozi.
9. Wstaw patelnię do piekarnika na 15-18 minut. Wyjmij patelnię, kiedy masa jajeczna będzie już ścięta. Udekoruj frittatę liśćmi mięty.
Smacznego!