Witajcie...
Właśnie kończę 29tc tydzień temu przy oznaczaniu poziomu glukozy we krwi, została oznaczona u mnie cukrzyca ciążowa. Niby nic groźnego gdyż zazwyczaj mija wraz z zakończeniem ciąży no ale jest to dość uciążliwa dolegliwość która zmusza do kontrolowania produktów w diecie trzymanie się ściśle diety godzin posiłków...No i oczywiście dłuższe przebywanie poza domem kończy się torebką wypełnioną lunch boxami (choć tu mam już spora praktykę jeszcze z przed ciąży)
Czym jest cukrzyca ciążowa?Najprościej mówiąc....To nietolerancja węglowodanów, która występuje w trakcie ciąży u kobiet, które wcześniej miały prawidłowy poziom cukru we krwi. Wywołują ją zaburzenia gospodarki hormonalnej. Może pojawić się u każdej z nas, ale bardziej narażone są te, które przed zajściem w ciążę miały sporą nadwagę, bądź w ich najbliższej rodzinie jest ktoś chory na cukrzycę typu II.
Choć śmiem się nie zgodzić bo nie byłam osobą otyłą a w rodzinie nie było przypadku cukrzycy.
Przed ciążą starałam sie zdrowo i racjonalnie odżywiać gdy zaszłam w ciąże pewne rodzaje jedzenia niestety nie byłam w stanie zjeść natomiast miałam straszną ochotę na posiłki mączne tj. pierogi, pyzy, pizzę itp.
Musze się przyznać że całkowicie moje posiłki nie miały nic wspólnego z racjonalnym odżywianiem...Gdy na wadze z dnia na dzień przybyło mi 10 kilogramów nie byłam w stanie uwierzyć w to co widzę ale ciąża to nie czas na dietę. Postanowiłam nie odmawiać sobie przyjemności ale ograniczyć je, gdy już pierwszy trymestr ciąży się skończył a ja nie reagowałam tak intensywnie na jedzenie wprowadziłam więcej białka, warzyw i owoców ale przetworzona żywność też się pojawiała bo ciężko sobie odmówić w takim stanie ;)
Gdy zaczął się trzeci trymestr całkowicie musiałam zmienić swoją dietę przez właśnie cukrzycę.
LeczenieLeczenie zaczyna się od razu po wizycie u diabetologa. Pierwszym jego etapem zawsze jest zmiana
diety na taką, która pozwoli unormować poziom cukru we krwi. Trzeba ograniczyć ilość cukrów
prostych (czyli np. słodyczy i soków owocowych) oraz tłuszczów. Specjalista dobiera dietę,
uwzględniając okres ciąży, masę ciała oraz aktywność fizyczną ciężarnej. Zaleca też, by kontrolować
poziom cukru cztery razy dziennie: rano na czczo, a potem godzinę po każdym głównym posiłku.
Służą do tego glukometry, czyli specjalne urządzenia z cieniutką igłą i paskiem pomiarowym. Igłą
nakłuwa się skórę na palcu i wyciska z niego na pasek odrobinę krwi. Wynik wyświetla się po chwili. Poziom cukru na czczo nie powinien przekroczyć 90 mg%, a po posiłkach – 120 mg%. Jeśli
po tygodniu diety poziom cukru nadal jest wyższy niż te podane wartości docelowe, nie ma rady:
trzeba nauczyć się robić sobie zastrzyki, bo konieczne jest leczenie insuliną.
Jak to teraz wygląda?! Całkowicie odstawiłam patelnie, teraz wszystko gotuje duszę czy przygotowuje na parze.
Rezygnujemy ze słodyczy tłuszczy trans, cukru, miodu, słodzików, marmolad, dżemów, ciast czy lodów.
Wędliny przygotowuje sama, eliminacja wieprzowiny na rzecz drobiu.
Majonez jogurty tłuste mleko, tłuste przetwory mleczne tez trzeba wyeliminować z diety
Pieczywo dosładzane cukrem miodem czy karmelem
Soki ;(
Moja dieta opiera się glównie na spożywaniu produktów o niskim IG od czasu do czasu coś w niewielkich ilościach o średnim IG. Niestety nie mogę uprawiać żadnej aktywności fizycznej jedynie powolne spacerki i to nie dłużej niż 15 min.
Moje pory "karmienia"
I śniadanie 7-8 godz. 4WW
II śniadanie 10-11 godz. 2-3 WW
Obiad 13.30-14.30 godz. 5 WW
Podwieczorek 16 godz. 2 WW
Kolacja 18-19 godz. 3 WW
Posiłek nocny 21.30 22.00 godz. 1 WW
1 WW (wymiennik węglowodanowy) to 10 gramów przyswajalnych węglowodanów