Kilka ziemniaków, piękny zielony por, kawałek pachnącego selera, szczypta aromatycznych przypraw i nieco mleczka kokosowego. Tyle właśnie trzeba, by zrobić smaczną, rozgrzewającą kremową zupę w wersji wegańskiej bez bulionu, bez mięsa. sk...
Bataty czyli słodkie ziemniaki lub jak kto woli, wilce ziemniaczane odkryłam jakieś dwa lata temu, gdy przeszłam na dietę semiwegetariańską. Oczywiście słodkie ziemniaki w Polsce znane były znacznie wcześniej, jednak ich dostępność ograniczała si...
Coraz więcej osób decyduje się na odstawienie produktów mlecznych, w tym mleka krowiego, zastępując je roślinnym. Powodów może być sporo, od nietolerancji laktozy po względy smakowe i modę. Do najpopularniejszych zamienników tradycyjnego mleka na...
Spotkania w gronie znajomych, miłośników dobrego jedzenia to zawsze doskonała okazja do tego, by pójść do miejsca, w którym nie było się wcześniej i zjeść dania, których wcześniej się nie znało. Tak było i tym razem Restauracja Dom ...
Kilka dni temu miałam przyjemność gościć w Domu Polskim jednej ze znanych warszawskich restauracji. Wśród dań, które tego wieczoru nam zaserwowano, jedno szczególnie przypadło mi do gustu krem z pieczonego buraka z p...
Po makaron zazwyczaj sięgam wtedy, gdy w brzuchu kiszki grają mi marsza a ja albo nie mam czasu, albo po prostu ochoty na to, by pół dnia tańczyć przy garach. Tak jak dzisiaj Makaron = wybawienie! składniki: oliwa czosnek świeży, umyty szp...
Nie grecka, nie nicejska a jednak smaczna, zdrowa, syta i pożywna. Jakby tego było mało, szybka w przygotowaniu, o ile ma się wcześniej przygotowane mięso drobiowe. Nie tłuste, nie smażone a pieczone pod papierem pergaminowym, dzięki czemu mięso ...
Bruschetta to jedna z najbardziej znanych i lubianych włoskich przekąsek. Jej podstawą jest chrupiące, najczęściej grillowane i jeszcze ciepłe pieczywo, natarte czosnkiem, polane sporą ilością oliwy. Dodatkami zazwyczaj pokrojone w kostkę...
Jedziesz na wakacje, zamawiasz cieniutkie, niemal rozpływające się w ustach naleśniki zwane crepesami i zastanawiasz się co w nich jest u licha takiego, czego brakuje Twoim, wiecznie nieidealnym. Ciasto! Odpowiednie ciasto, ot cały sekret!...
Kolejny raz zrobiłam ten sam błąd poszłam na zakupy z pustym brzuchem. W jednej chwili w koszyku wylądowały produkty, które jak się potem okazało były już w domu, między innymi cztery opakowania kaszy jaglanej. Doszło piąte ...
Namiastka lata w środku zimy, a co! Korzystanie z domowych grilli elektrycznych (lub patelni grillowej) to super pomysł, szczególnie gdy za oknem temperatury sięgają -15 stopni. Przypominają nieco letnie grillowanie na świeżym powietrzu a przed...
30 minut w kuchni Jamiego Olivera to jak dla mnie książka absolutnie genialna! Pięćdziesiąt fantastycznych przepisów na proste i niezwykle smaczne obiady, wszystko to w zaledwie kilkanaście minut. Dosłownie! I od razu uprzedzam pyta...
Zielone curry z fasolką szparagową, bez użycia sklepowej, gotowej pasty to propozycja obiadowa jaką znalazłam w książce Jamiego Olivera 30 minut w kuchni. Pikantna, syta, mocno aromatyczna i niesamowicie prosta i szybka w przygotowa...
Idealny dodatek do świeżego, chrupiącego pieczywa pasta z makreli według przepisu Jamiego Olivera! potrzebne nam będą: średniej wielkości wędzona makrela (ok 300 g) 1 łyżka chrzanu kremowego 1 opakowanie (200 g) kremowego serka tupu Alme...
Kiedy kilka dni temu porządkowałam wielką skrzynię z zabawkami moich dzieci, natknęłam się na parę książek kucharskich, które kupiłam dobrych kilka lat temu, a o których równie dawno zapomniałam. Wśród nich Zdrowa dieta przy nietolerancji ...
Smak smażonych boczniaków, niewiele różni się od smaku typowego schabowego. Mój syn, miłośnik kuchni polskiej dopiero po chwili zorientował się, że zamiast mięsa je grzyby, a taka zamiana to dobra odmiana. Do tego dobra, kontrastowa sałatka i sos...