Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na sycące danie dla całej rodziny!
Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować:
- 6 gotowych placków tortilli
- 1 opakowanie świeżego szpinaku (300 g)
- 200 g mrożonej fasolki
- 200 g mrożonej marchewki
- 1 opakowanie sera ricotta (250 g)
- 100 g sera cheddar
- 3 ząbki czosnku
- po pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki, kuminu i kurkumy
- szczyptę chili
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Do przygotowania sosu będziemy potrzebować:
- 1 puszkę krojonych pomidorów
- po pół łyżeczki kuminu, kolendry oraz cukru
- 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego
- szczyptę chili
- sól i pieprz do smaku
1. Na rozgrzanym tłuszczu przez minutę podsmażamy posiekany czosnek, po czym dodajemy szpinak i podsmażamy, aż zmniejszy swoją objętość.
2. Następnie dodajemy mrożoną fasolkę i marchewkę. Całość podsmażamy ok. 15 min, aż warzywa zmiękną.
3. W tym momencie przygotowujemy sos pomidorowy blendując pomidory z puszki i doprawiając pozostałymi składnikami. Sosu nie trzeba podgrzewać!
4. Do usmażonych warzyw dodajemy rozdrobniony ser ricotta, następnie wszystko doprawiamy i dokładnie mieszamy.
5. Tak przygotowany farsz przekładamy na placki tortilli, które zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym.
6. Tortille polewamy z wierzchu przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i posypujemy startym serem cheddar.
7. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut, aż rozpuści się ser.
SMACZNEGO! :)