Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Spotkałam się z takim połączeniem w restauracji i postanowiłam odtworzyć je w domu. Muszę przyznać, że idealnie trafia w moje kubki smakowe! Smacznie i szybko zarazem, warto wypróbować :)

Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy:
- makaron tagliatelle
- 2 garście świeżego szpinaku
- kilka suszonych pomidorów w zalewie (u mnie było to 7 szt.)
- 1/3 kostki sera typu feta
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- parmezan do starcia na wierzch
- sól i pieprz do smaku
1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
2. Na rozgrzany olej z suszonych pomidorów dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez 1 min i dodajemy opłukane oraz osuszone liście szpinaku.
3. Całość smażymy przez kilka minut aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
4. Następnie dodajemy drobno posiekane suszone pomidory, doprawiamy i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty.
5. Na końcu dodajemy 1 chochlę wody z gotowania makaronu, a następnie odcedzony makaron.
6. Wszystko razem mieszamy, a następnie wykładamy na talerze. Z wierzchu układamy pokrojony w kostkę ser feta oraz parmezanem.
SMACZNEGO! :)