Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na bardzo prosty i stosunkowo szybki bigos, dla tych, którzy nie chcą poświęcać kilku godzin na jego przygotowanie.

Do przygotowania będziemy potrzebować:
- ok. 1 kg kiszonej kapusty z marchewką (po odsączeniu zostanie ok. 600-700 g)
- 2 kiełbasy zwyczajne
- 1,5 szklanki wody
- 5 łyżek oleju
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pól łyżeczki słodkiej papryki
- pieprz do smaku
1. Kapustę odsączamy z nadmiaru wody, a następnie podsmażamy na 3 łyżkach oleju przez 15 min.
2. Po tym czasie dodajemy połowę wody, liście laurowe oraz ziele angielskie i całość dusimy pod przykryciem przez pół godziny.
3. W połowie duszenia dodajemy drugą porcję wody. Kapustę należy również od czasu do czasu przemieszać.
4. W międzyczasie kroimy kiełbasę w półplasterki i podsmażamy ją na drugiej patelni na reszcie oleju do zrumienienia (ok. 10-15 min).
5. Usmażoną kiełbasę dodajemy do kapusty, doprawiamy papryką, pieprzem oraz koncentratem i ponownie dusimy pod przykryciem przez kolejne 15 min. Jeśli potrzeba można dodać jeszcze odrobinę wody.
6. Łącznie po godzinie kapusta powinna być wystarczająca miękka, a więc bigos mamy gotowy.
Swój bigos podaję najczęściej z ćwikłą, czyli startymi buraczkami z dodatkiem chrzanu.
SMACZNEGO! :)