Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na lekką sałatkę na bazie szpinaku z dodatkiem zielonych szparagów i jajka w koszulce.
Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować:
- 2 garście świeżego szpinaku
- 2 garście rukoli
- 1 czerwoną paprykę
- 3-4 pomidory malinowe
- 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 10 sztuk)
- 1 opakowanie gorgonzoli (200 g) jeśli gorgonzola jest dla Was zbyt intensywna, dodajcie jej mniej
- 4 jajka
Do przygotowania sosu będziemy potrzebować:
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki miodu
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki
- sól i pieprz
1. Odcinamy twardą końcówkę szparagów, a następnie obieramy je do połowy ich wysokości.
2. Tak przygotowane szparagi kroimy w plasterki o grubości ok 0,5 cm i razem z główką wrzucamy do gotującej się wody na ok. 3-4 minuty.
3. W tym czasie kroimy paprykę, pomidory oraz gorgonzole w kostkę, które dodajemy do opłukanego i osuszonego szpinaku oraz rukoli.
4. Do sałatki dodajemy również ugotowane i odcedzone szparagi.
5. Następnie przygotowujemy dresing łącząc wszystkie składniki ze sobą i dodajemy go do sałatki. Całość mieszamy i przekładamy do miseczek.
6. Na wierzch sałatki podajemy jajko w koszulce przygotowane wg przepisu, który znajdziecie
tutaj.
SMACZNEGO! :)