Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na opiekane placki tortilli w stylu meksykańskich quesadillas nadziewane kurczakiem, pieczarkami i sporą ilością żółtego sera. Jeśli próbowaliście już
quesadillas z kurczakiem, to dzisiejszy przepis wzbogacony jest o smażone pieczarki, a do opiekania zamiast piekarnika użyłam zwykłego opiekacza do sandwichów, dzięki któremu otrzymałam trójkątny kształt quesadillas. Ten sposób opiekania o wiele bardziej przypadł mi do gustu.
Do przygotowania porcji dla 4 osób potrzebujemy:
- 4 placki tortilli
- 1 pojedynczą pierś kurczaka
- kilka plastrów żółtego sera
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 łyżki oleju
- porcję smażonych pieczarek
1. Kurczaka płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w małą kostkę.
2. W misce łączymy olej z ketchupem i do tak przygotowanej marynaty przekładamy kurczaka. Całość mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
3. W międzyczasie przygotowujemy pieczarki, na które przepis znajdziecie
tutaj.
4. Zamarynowanego kurczaka smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu, przez ok. 10 minut.
5. Na gotowym placku tortilli układamy kawałki żółtego sera, następnie porcję pieczarek i kurczaka.
6. Tortille składamy na pół i przekładamy do nagrzanego opiekacza, przyciskając całość tak, aby ser skleił obie części, a na tortilli odcisnęły się ładne trójkąty.
7. Tortille trzymamy w opiekaczu do zrumienienia przez ok. 3-4 minuty. Następnie przekładamy na deskę, kroimy i podajemy gorące.
SMACZNEGO! :)