Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na propozycje wegetariańskiego obiadu, który można przygotować w ilości "hurtowej" dla całej rodziny :)
Do przygotowania potrzebujemy:
- 6 średniej wielkości cukinii
- 1 opakowanie pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 1 przecier pomidorowy (500 g)
- 4 ząbki czosnku
- żółty ser do posypania cukinii
- 1 łyżkę masła
- 1 łyżkę oliwy
- pół szklanki kaszy kuskus
- pół szklanki wody
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki
- 1 łyżeczkę ostrej papryki
- 1 łyżeczkę suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
1. Cukinie płuczemy, osuszamy, odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na pół i drążymy małą łyżeczką do powstania "łódeczek", które później napełnimy farszem.
2. Wydrążone nasiona z 4 cukinii przekładamy do miski, z pozostałych 2 cukinii nasiona nie będą nam potrzebne, ponieważ farszu wyjdzie wystarczająca ilość.
3. Wydrążone cukinie lekko solimy i układamy jedna obok drugiej na wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym lub blasze.
4. Pieczarki dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy w paski, a następnie przekładamy do nasion cukinii.
5. Papryki płuczemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i przekładamy do cukinii i pieczarek.
6. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy oliwę z masłem i podsmażamy na niej wcześniej przygotowane warzywa i grzyby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
7. Całość oprószamy solą aby warzywa szybciej puściły wodę. Następnie smażymy na średnim ogniu przez ok. 20 minut, do momentu aż odparuje cała woda z warzyw, a papryka będzie miękka.
8. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i przygotowujemy kaszę kuskus.
9. Do małego garnka wlewamy pół szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda będzie wrzała przekładamy do niej kaszę, przykrywamy pokrywką, ściągamy z gazu i odstawiamy na 5 minut, aby kasza napęczniała.
10. Tak przygotowaną kasze przekładamy do farszu, całość mieszamy i doprawiamy.
11. Gotowy farsz przekładamy na wydrążone cukinie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Po upływie 15 minut cukinie posypujemy startym serem.
Pieczone cukinie można podać z lekkim dipem czosnkowym, na którego przepis znajdziecie
tutaj.
SMACZNEGO! :)