Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na wegetariańskie papryki faszerowane kaszą jaglaną, warzywami oraz serem feta, które są świetnym sposobem na wymiecenie resztek z lodówki.
Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 6 średniej wielkości kolorowych papryk (czerwone są najsłodsze)
Do przygotowania farszu będziemy potrzebować:
- 100 g kaszy jaglanej (1 torebka)
- 250 g pieczarek
- 250 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
- kilka suszonych pomidorów (7-8 szt.)
- pół kostki sera typu feta
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżkę masła
- 1 łyżkę oliwy z suszonych pomidorów
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczyptę słodkiej i ostrej papryki, pieprzu oraz czosnku granulowanego do smaku
1. Kaszę płuczemy na sitku pod wrzątkiem, a następnie gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
2. Papryki płuczemy, odcinamy kapelusze i usuwamy gniazda nasienne.
3. Pieczarki dokładnie płuczemy, osuszamy, odcinamy ogonki, a następnie kroimy w plasterki.
4. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z oliwą i przez kilka sekund podsmażamy ząbki czosnku.
5. Następnie dodajemy pieczarki, które od razu solimy, aby szybciej puściły wodę i podsmażamy przez 5 minut.
6. Dalej dorzucamy fasolkę szparagową i całość podsmażamy do czasu aż odparuje woda (ok. 10 minut).
7. Kolejno dokładamy pokrojone w cienkie plasterki suszone pomidory, pokrojony w kostkę ser feta oraz ugotowaną i odcedzoną kaszę jaglaną.
8. Do całości dodajemy sos sojowy, mieszamy i doprawiamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki.
9. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy pół szklanki wody. Całość przykrywamy (można użyć folii aluminiowej) i wstawimy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 1,5 h.
SMACZNEGO! :)