Cześć Wszystkim! :)
Póki sezon na kurki jeszcze się nie skończył, śpieszę z szybkim i prostym przepisem na smaczny, aczkolwiek odrobinę kaloryczny sos kurkowy. Kto jeszcze nie próbował, polecam :)
Kurki niestety mają to do siebie, że potrafią być strasznie zabrudzone, a czyszczenie ich wymaga nie lada poświęcenia. Należy jednak przyłożyć się do tej czynności, bo jeśli nie oczyścimy kurek wystarczająco dokładnie, trzeba się liczyć z chrzęszczeniem piasku między zębami. A tego już nie polecam :)
Do przygotowania będziemy potrzebować:
- ok 500 g kurek
- 250 ml śmietany kremówki 36 %
- 1 łyżkę masła
- sól i pieprz do smaku
- łyżkę posiekanej natki pietruszki
1. Kurki dokładnie płuczemy i oczyszczamy z brudu. Osuszamy i kroimy na pół.
2. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim kurki przez ok. 10 minut.
3. Następnie dodajemy śmietankę i dusimy przez kolejne 10 -15 minut, aż powstanie sos.
4. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO! :)