Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na aromatyczne, słodko-pikantne filety z kurczaka w jogurtowym sosie curry.
Do przygotowania porcji dla 3 osób będziemy potrzebować:
- 2 piersi kurczaka
- 1 duży jogurt naturalny
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki miodu
- 1 czubatą łyżeczkę curry
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki oregano
- szczyptę chili
- sól i pieprz do smaku
1. Kurczaka płuczemy, osuszamy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w paski.
2. Do jogurtu dodajemy oliwę, miód oraz przyprawy.
3. Połowę jogurtowej marynaty przelewamy do kurczaka, dokładnie go obtaczamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
4. Resztę jogurtowego sosu curry zostawiamy do polania ryżu, ziemniaków, czy też makaronu.
5. Zamarynowanego kurczaka przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy bez dodatku tłuszczu przez ok. 10 minut. Jeśli mięso w trakcie smażenia puści za dużo wody, najlepiej będzie ją odlać, ponieważ mięso ma się smażyć, a nie dusić :)
SMACZNEGO! :)