Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na smażoną doradę faszerowaną kaparami.

Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy:
- 2 dorady
- 2 łyżki odsączonych z oleju kaparów
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżkę oleju
- 1 łyżkę posiekanego koperku
- szczyptę soli i pieprzu
- olej do smażenia
1. Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie nacinamy skórę, aby utworzyć w niej kieszonki na kaparowy sos.
2. W misce łączymy kapary, olej, sok z cytryny, koperek, czosnek oraz przyprawy i całość ugniatamy widelcem.
3. Tak przygotowanym sosem z kaparów wypełniamy nacięcia ryby.
4. Faszerowaną doradę odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
5. Po tym czasie rybę smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu przez 5 min z obu stron.
SMACZNEGO! :)
Spróbujcie również klasycznej
dorady oprószonej wyłącznie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.