Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na rozgrzewający dal, czyli indyjski gulasz z czerwonej soczewicy.

Do przygotowania porcji dla 2-3 osób będziemy potrzebować:
- 1 puszkę krojonych pomidorów
- 2 puszki wody
- pół puszki suchej czerwonej soczewicy
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm imbiru
- po 1 łyżeczce kurkumy, kuminu, przyprawy shoarma i słodkiej papryki
- 2 łyżeczki curry
- pół łyżeczki cukru
- szczyptę chili
- sól do smaku
- 1 łyżeczkę oleju kokosowego
1. Na rozgrzanym tłuszczu przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir.
2. Dodajemy wszystkie przyprawy sypkie, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez krótką chwilę.
3. Następnie dodajemy pomidory, wodę oraz soczewicę. Do odmierzania tym razem zamiast szklanki użyłam puszki po pomidorach :)
4. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
5. Na końcu dodajemy śmietanę wcześniej wymieszaną w szklance z 2 łyżkami gotowego dal. Gdybyśmy dodali śmietanę bezpośrednio do garnka, mogłaby się zwarzyć.
Dal świetnie smakuje z podpłomykami, chlebkiem naan lub podpieczoną tortillą.
SMACZNEGO! :)