Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na słodko-pikantne danie kuchni tajskiej, czyli czerwone curry z kurczakiem.
Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować:
- 2 piersi z kurczaka
- 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 puszkę mleka kokosowego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 czerwoną papryczkę chili bez pestek
- 4 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego korzenia imbiru
- po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
- 1 łyżeczkę kurkumy
- pół łyżeczki kuminu
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
1. Na głębokiej patelni (lub najlepiej w woku) rozgrzewamy olej, na którym przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir.
2. Następnie dodajemy pastę curry oraz resztę sypkich przypraw. Całość mieszamy i podsmażamy przez chwilę, aby curry oddało swój aromat.
3. Do tego dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy przez ok. 10 minut.
4. Po tym czasie dodajemy pomidory, mleko kokosowe oraz czerwoną papryczkę chili. Jeśli lubicie ostre potrawy możecie dodać posiekane chili, lub tak jak ja, przekroić papryczkę na pół, usunąć pestki, dodać do sosu, a przed podaniem wyciągnąć. Papryczka nada wówczas daniu tylko delikatną ostrość. Całość dusimy przez ok. 15 minut, aż sos trochę zgęstnieje.
Tak przygotowane curry podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem.
SMACZNEGO! :)