Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek - jak u babciTradycyjne powidła śliwkowe wymagają sporo cierpliwości, której często niestety mi brakuje, ale warto poświęcić czas na ich przygotowanie. Nie wyobrażam sobie świątecznego bigosu bez dodatku powideł z...
Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek - jak u babciTradycyjne powidła śliwkowe wymagają sporo cierpliwości, której często niestety mi brakuje, ale warto poświęcić czas na ich przygotowanie. Nie wyobrażam sobie świątecznego bigosu bez dodatku powideł z...
Kiedyś miałam w ogrodzie drzewo śliwek węgierek i robiłam z nich dżemy i powidła a także inne przetwory. Padło niestety ze starości, ale od kilku lat owocuje nam inna śliwka, wcześniejsza, z okrągłymi czerwono-fioletowymi i bardzo słodkimi owocami. Dod...
Dzisiejszy wpis zacznę od pewnej słodkiej myśli : " czekolada nie zadaje pytań, ona rozumie".Zatem, cieszmy się nią, zwłaszcza kiedy za oknem tak ponuro jak dziś, od łyżeczki (ew. dwóch łyżeczek ) nutelli świat się nie zawali a Nam zrobi się lepiej na ...
Kokos, rum, śliwka i czekolada, a dla kontrastu kwaśny dżem z czarnej porzeczki. Odrobinę pirackie połączenie ze swojskim akcentem owoców. Trochę może czasochłonne, ale doskonałe ciasto na jesienne popołudnia!500 g śliwek węgierek, wydrylowanych ...
Kolejne tegoroczne przetwory, w tym roku nam się zaszalało :) Tym razem pora na śliwki - chyba moje ulubione owoce! Mogłabym je jeść na kilogramy, serio. W dżemie mogę przynajmniej zachować ich smak na dłużej.Składniki:3 kg śliwek węgierekpół szklanki ...
Śliwki węgierki to moje ukochane śliwki. Można je przyrządzić w postaci deserów (crumble czy po prostu placek z tymi owocami), powideł czy nawet jako dodatek do knedli. I pomyśleć, że kiedyś nie jadałam tych ostatnich.Teraz to nadrabiam. Możemy jeść su...