Cześć,
zawsze powtarzam, że najprostsze dania często są bardzo zadziwiające. I na taki przepis dziś nadszedł czas. Tę przekąskę robi się w mgnieniu oka, a jeszcze szybciej znika z talerza ;-)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (niemrożonego)
- 2 średnie ogórki kiszone
- kawałek ulubionego sera żółtego
- 2 parówki z szynki
- jajko
Ciasto rozwinąć i pokroić na 9 części. Ogórki, ser i parówki pokrój na plastry i ułóż na każdym kwadraciku po kawałku. Ramę każdego posmaruj białkiem. Zwiń i po bokach odciśnij widelec (ma to pomóc w sklejeniu i nadać ładny wzorek). Kratkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i przełóż kwadraciki. Wierzch każdego posmaruj rozmąconym żółtkiem (ale nie za dużo, bo wyjdzie po upieczeniu zbyt ciemny kolor).
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 200 st.C przez ok. 15-20 minut. Musisz sprawdzać jak się pieką. Ja tutaj stosuję metodę na oko ;-)
SMAKOWITOŚCI ;-)
Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!