Cześć,
każdy kto widzi to ciasto od razu myśli sernik. Otóż NIE! Nie ma tu grama twarogu. Ciacho nie jest za słodkie i ukrywa jeden z często uwielbianych składników... wiórki kokosowe! :)
Styropian
Składniki na ciasto:
- 200 g masła
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1,5 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia posiekaj z masłem. Dodaj cukry, żółtka i 1,5 łyżki śmietany 18%. Wyrób ciasto. Podziel na 2 części, z czego jedną rozwałkuj, a drugą zamroź.
Kwadratową blachę posmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Wyłóż na nią rozwałkowane ciasto.
Składniki na masę:
- 330 ml jogurtu z marakują
- 670 ml śmietany 18%
- 5 białek
- sól
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 duży budyń śmietankowy (proszek)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 dag wiórek kokosowych
Białka ubij na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Śmietanę (w osobnym naczyniu) zmiksuj i połącz z pozostałymi składnikami. Na sam koniec dodaj wiórki kokosowe i ubite białka. Delikatnie i dokładnie wymieszaj. Masę wylej na ciasto. Na wierzch zetrzyj zamrożone ciasto.
Piecz w nagrzanym piekarniku 170 st. C przez ok. 1 godzinę. Zostaw w piekarniku do wystudzenia (nie otwieram piekarnika).
Jedz, módl się żeby Ci nie poszło w boczki lub częstuj innych ;-) W jednym zdaniu: niesamowite doznania smakowe!
Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!