Cześć,
połączenie kruchej ciemnej warstwy, wilgotnego sera i łamiącej się przy każdym kęsie polewy czekoladowej sprawia, że nic nie będzie w stanie Cię odciągnąć od zjedzenia tej pyszności. W momencie, gdy już się skończy będziesz chciał oddać 3 lata życia za kolejny kawałek! :-P
Sernik czarno-biały
Składniki:- 1/2 kostki margaryny
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 kg sera białego
- szklanka cukru pudru
- 5 jaj
- 1/3 szklanki mleka
- olejek śmietankowy
Zacznij od roztopienia margaryny. Mąkę, proszek, cukier puder i kakao wymieszaj. Dodaj wystudzoną margarynę i połącz składniki. Wyłóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko ugnieć.
Jajka utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj stopniowo ser (po 1 łyżce). Cały czas miksując wlej kilka kropli olejku śmietankowego i 1/3 szklanki mleka. Miksuj do momenty połączenia się składników. Masę wylej na ciasto.
Piecz 55-60 min. w temp. 170-180 st. C. Wystudź w piekarniku.
Składniki na polewę:
- 3 łyżki śmietanki 18%
- 15 dag czekolady (mieszam gorzką i mleczną)
- łyżka masła
Wlej śmietankę do rondelka. Delikatnie podgrzej, dodaj połamaną czekoladę. Na końcu dołóż łyżkę masła. Mieszaj do momentu połączenia się wszystkich składników.
Polewę lekko ostudź i wylej na wystudzony sernik.
Nie ma lepszego od sernika biało-czarnego!! ;-)
Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!