Cześć,
dziś prezentuję wypiek z dziwnym (jak na ciasto) składnikiem. A mianowicie: bułką. Wiem co teraz myślisz "że co? że jak? że bułka w cieście?!". Sama byłam zdziwiona dopóki go nie zrobiłam i nie spróbowałam. Na dodatek ma wdzięczna nazwę. Zapraszam na:
Łabędzi puch
Składniki na biszkopt:
- zarówno składniki, jak i wykonanie znajdziesz w przepisie na: biszkopt
Składniki na masę:
- 1 kostka margaryny
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag wiórek kokosowych
- 2 czerstwe bułki
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Bułki namocz w 2 szklankach mleka.
1 szklankę mleka zagotuj z 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczkami cukru wanilinowego i 10 dag wiórek kokosowych. Dodaj wyciśnięte bułki. Wszystkie składniki gotuj przez 7 minut (cały czas mieszaj!). Ostudź. Następnie zmiksuj z kostką margaryny.
Składniki na posypkę:
- 10 dag wiórek kokosowych
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki margaryny
- (dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki)
Wszystkie składniki przesmaż na złoty kolor.
Biszkopt przekrój na 3 części. Kolejność układania: biszkopt-dżem-masa-biszkopt-dżem-masa-posypka.
Schłodź w lodówce przez noc i następnego dnia ciesz się cudownym smakiem kokosa przełamanym lekko kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki.
Ostatnio robiąc to ciasto zgapiłam się i przekroiłam ciasto na pół, więc mogłam tylko raz je przełożyć. I tak było fantastyczne ;-)
Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!