Cześć,
chcesz żeby deser był pysznym zaskoczeniem dla głodomorków, a jednocześnie zachwycał wyglądem? Wypróbuj:
Kokosowe ciasto z jabłkami
Składniki:
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g wiórków kokosowych + do posypania
- 100 ml mleka kokosowego
- 3 jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
Zacznij od wcześniejszego wyjęcia masła i jajek z lodówki, ponieważ składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
Jabłka obierz, przekrój na połówki. Usuń gniazda i ponacinaj nożykiem (od strony wypukłej). Pół szklanki wody wymieszaj z sokiem z cytryny. Włóż jabłka do miski i zalej otrzymanym sokiem.
Masło utrzyj z cukrami. Dodawaj po jednym jajku. Następnie wsyp przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem kokosowym. Zmiksuj na wolnych obrotach.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto. Ułóż jabłka (stroną ponacinaną ku górze). Piecz w temp. 160 st. C przez ok. 45-50 minut.
Składniki na lukier i posypka:
- pół szklanki cukru pudru
- 2 – 3 łyżki mleka kokosowego
- wiórki kokosowe lub płatki kokosowe do oprószenia
Cukier puder i mleko kokosowe rozetrzyj do gładkości.
Polukruj ciasto i posyp wiórkami kokosowymi.
Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC! Źródło:
tu