Urocze, małe tarty z nadzieniem jabłkowo-jeżynowym... Słodki zapach zbliżającej się jesieni...:-)
Składniki:(na 4 tarty)
Ciasto:- 125 g masła
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- cukier puder (do posypania gotowych tartaletek)
Owoce:
- 5 jabłek
- kilka jeżyn
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Z mąki, masła, cukru, jajka i soli zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
W osobnym naczyniu wymieszać jabłka (obrane ze skórki i pokrojone w kawałki), jeżyny i mąkę ziemniaczaną.
Wyjęte z lodówki ciasto podzielić na 4 równe części, każdą z nich rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm. Placki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową.
Na środku każdego placka ułożyć owoce, brzegi ciasta zawinąć, tworząc miseczkę.
Tartaletki piec przez 35 minut w temp. 190 stopni C. Po wystudzeniu posypać je cukrem pudrem.