Delikatna i soczysta (dzięki temu, że zawinięta w plasterek szynki) pierś z kurczaka wypełniona samymi pysznościami: cukinią, marchewką, gałązkami tymianku... Najpierw podsmażona na maśle, a następnie uduszona w bulionie z dodatkiem warzyw... Mówię Wam przepyszna :-)Mi to danie smakowało tym bardziej, że zostało przygotowane przez mojego Męża :-)
Składniki:
- 6 plastrów (delikatnie rozbitej) piersi z kurczaka
- 6 plastrów szynki lub wędzonego boczku
- 1 duża marchewka
- 1 średnia cukinia
- 1 cebula
- 12 małych ziemniaków
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 3 łyżki masła
- 1 i 1/2-2 szkl. bulionu drobiowego
- sól i pieprz
Ziemniaki wyszorować szczoteczką (nie obierać),delikatnie naciąć, przyprawić solą (jeśli macie duże ziemniaki należy je pokroić na połówki lub ćwiartki, bo inaczej mogą się nie upiec).
Obraną marchewkę i cukinię (ze skórką) pokroić w słupki.
Każdy plaster mięsa oprószyć solą i pieprzem, następnie ułożyć na nim marchewkę, cukinię i gałązkę tymianku. Mięso zwinąć w roladkę, owinąć plastrem szynki lub boczku i spiąć wykałaczką, żeby się nie rozpadło. W taki sposób postąpić z pozostałym mięsem.
Roladki krótko podsmażyć na maśle. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym razem z ziemniakami, pokrojoną w piórka cebulą i pozostałymi z nadzienia warzywami.
Całość zalać 1 i 1/2 szkl. bulionu (w razie potrzeby można go w trakcie pieczenia dolać), przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C na 30 minut.
Smacznego!