Niewielkie, drożdżowe rogaliki które z masłem i domową konfiturą doskonale się sprawdzą jako leniwe, niedzielne śniadanie... :-)
Składniki:(na 6 sztuk)- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
Mąkę wymieszać z drożdżami i pozostałymi suchymi składnikami.
Cały czas mieszając (najlepiej mikserem) wlewać oliwę i letnią wodę.
Zagnieść ciasto (będzie dość luźne), przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie przełożyć ciasto, na oprószony mąką, blat i uformować z niego okrąg o grubości 1-2 cm. Podzielić go na 6 równych trójkątów. Każdy z trójkątów zwinąć w rogalik.
Rogale ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, należy pamiętać o pozostawieniu między nimi odstępów, ponieważ bardzo rosną.
Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
4 łyżki wody wymieszać z 1 łyżeczką cukru pudru i takim "lukrem" posmarować rogale.
Na dno piekarnika wsypać 1/2 szklanki kostek lodu, wstawić blachę z rogalikami i piec 20-30 minut w temp. 190 stopni C.
Smacznego!
Przepis ten pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "O chlebie".