Ja nadal pozostaję w temacie śniadaniowym... Bo nie ma nic lepszego na śniadanie niż świeże bułeczki, upieczone na samodzielnie wyhodowanym zakwasie :-) Zgadzacie się ze mną...?;-)
Składniki:(na 8 sztuk)- 150 g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego 10-12 godzin wcześniej
- 20 g świeżych drożdży lub 1 i 1/2 łyżeczki suszonych
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki owsianej
- 200 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
Dodatkowo:
- mleko do posmarowania bułek
- płatki owsiane do posypania
Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól, miód i stopniowo wsypywać mąką. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodać do niego płatki owsiane.
Ciasto przełożyć do, wysmarowanej oliwą, miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (aż podwoi objętość).
Posmarowanymi delikatnie oliwą dłońmi odrywać kawałki ciasta i formować niewielkie bułeczki.
Ułożyć ja na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia (w sporych odstępach).
Przed pieczeniem bułeczki posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi.
Piec przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni C.
Wystudzić na kratce.
Smacznego!
Przepis na bułeczki pochodzi z książki "O chlebie" Elizy Mórawskiej.