Słodkie, miękkie i puszyste bułeczki maślane z rodzynkami... Jeśli jednak ktoś nie przepada za rodzynkami (i zazwyczaj wydłubuje je z ciasta :-)) to ich dodatek można pominąć...i bez nich bułeczki będą pyszne:-)
Składniki:(na 13 sztuk)- 75 g roztopionego masła
- 250 ml mleka
- 10 g suchych drożdży (lub 20 g świeżych)
- szczypta soli
- około 500 g mąki pszennej
- 100 g rodzynek
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych zrobić zaczyn). Dodać pozostałe składniki, na końcu wlać roztopione i przestudzone masło-wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania do ciasta dodać rodzynki.
Ciasto przykryć ściereczką i zostawić, w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia na około 1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 13 równych części i uformować z nich bułeczki.
Bułeczki ułożyć na blaszce piekarnikiowej (wyłożonej papierem do pieczenia), przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, do ponownego wyrośnięcia.
Bułeczki przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec przez 10 minut w temp. 220 stopni C.
Smacznego!