Robicie przetwory? Ja każdego roku zapełniam moją małą spiżarnię po same brzegi:-)Sezon na przetwory rozpoczynam konfiturą wiśniową...mówię Wam...istne cudo:-)
Składniki:(na 3 słoiczki)- 1 i 1/2 kg wydrążonych wiśni
- 1/2 kg cukru ( każdy powinien ją posłodzić według własnego uznania)
- 1/4 szkl. wrzącej wody
Cukier
wsypać do rondla, zalać go wodą i rozpuścić. Następnie, do powstałego syropu, wrzucić wiśnie. Całość zagotować i gotować na małym ogniu przez około 30 minut (co jakiś czas delikatnie mieszać i zdejmować białą pianę która tworzy się na konfiturze).
Konfiturę wystudzić i pozostawić do następnego dnia.
Smażyć ją przez kolejne 2 dni, do czasu uzyskania pożądanej konsystencji.
Gotową, gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować (w garnku z gorącą wodą) przez 15-20 minut od momentu zagotowania.