Robicie przetwory? Ja każdego roku zapełniam moją małą spiżarnię po same brzegi:-) Sezon na przetwory rozpoczynam konfiturą wiśniową...mówię Wam...istne cudo:-)
Składniki: (na 3 słoiczki)
1 i 1/2 kg wydrążonych wiśni
1/2 kg cukru ( każdy powinien ją posłodzić według własnego uznania)
1/4 szkl. wrzącej wody
Cukierwsypać do rondla, zalać go wodą i rozpuścić. Następnie, do powstałego syropu, wrzucić wiśnie. Całość zagotować i gotować na małym ogniu przez około 30 minut (co jakiś czas delikatnie mieszać i zdejmować białą pianę która tworzy się na konfiturze).
Konfiturę wystudzić i pozostawić do następnego dnia.
Smażyć ją przez kolejne 2 dni, do czasu uzyskania pożądanej konsystencji.
Gotową, gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować (w garnku z gorącą wodą) przez 15-20 minut od momentu zagotowania.
Konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami, najpiękniejszy smak lata zamknięty w słoikach.Konfitura wiśniowa z cynamonem i goździkami to produkt, którego nie może zabraknąć na naszej liście domowych przetworów. Robimy ją co roku, pod koniec wiśniowego ...
Konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami, najpiękniejszy smak lata zamknięty w słoikach.Konfitura wiśniowa z cynamonem i goździkami to produkt, którego nie może zabraknąć na naszej liście domowych przetworów. Robimy ją co roku, pod koniec wiśniowego ...
Totalna rozpusta! W dodatku do przygotowania w 10 minut. Takie trochę oszukane gofry dla leniuchów. Podałam je z serkiem mascarpone o smaku masła orzechowego i konfiturą wiśniową. Pycha! Składniki chałka, 2 kromki o grubości 3 cm masło, 2 łyżeczki masc...
Panna cotta już gościła na blogu w wersji waniliowo-rumowej z malinami. Tym razem ten pyszny deser nieco zmodyfikowałam i połączyłam z wiśniowym smakiem.Panna cotta250 ml śmietany kremówki 30%250 ml mleka 3,2 %1/3 szklanki syropu z wiśni*3 ...
Lubicie wiśnie? Oczywiśnie! :PSłodkie, kwaśne, soczyste, czerwone, wspaniałe!Dziś wykorzystamy je jako główny składnik konfitur. Wyobraźcie sobie chłodny grudniowy wieczór, naleśniki i tę konfiturę. Rozgrzeje Was nie tylko dzięki dodatkowi cynamonu i g...
Każdego roku przygotowuję domowe przetwory, niezbyt dużo ale zawsze po kilka słoiczków z różnych owoców. W tym sezonie przygotowałam jak na razie tylko dwa rodzaje słodkich przetworów: konfiturę truskawkową i dżem poziomkowy. Ta dzisiejsza konfitura to...
Dziś dzień wolny od pracy, więc w końcu można było się wyspać :) Jednak trening jak najbardziej jest w planie, tak więc dziś śniadanie na szybko i na słodko.W miseczce zmieszałam trochę płatków ryżowych i amarantus ekspandowany. Dodałam nieco ciepłej w...
Aronia rośnie u nas na działce. Jest już wielkości sporego drzewka. W sierpniu owoce są już duże, dojrzałe i można już aronię zacząć zrywać, chociaż niektórzy czekają, aż owoce zaczynają się marszczyć. Z owoców aronii możemy przygotować pyszną konfitur...