Miękki drożdżowy chlebek z dodatkiem dyniowego puree i pestek dyni...
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 5 g suchych drożdży
- 220 g puree z dyni
- 25 g oliwy
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 50 g pestek dyni
Mąkę wymieszać z solą i drożdżami, dodać puree, oliwę i kefir.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Pod koniec wyrabiania dodać pestki dyni i wmieszać je w ciasto.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyrobić je raz jeszcze, przełożyć do średniej wielkości keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia) i zostawić, na 30 minut, do ponownego wyrośnięcia.
Chleb piec przez 40 minut w temp. 180 stopni C.
Upieczony chleb ostudzić na kratce.