Zapewniam Was, że takie urocze muffinki w kształcie ślimaczków z pysznym jabłkowo-cynamonowym nadzieniem skuszą każdego:-) Zapraszam:-)Przepis na muffiny pochodzi z tego bloga.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 125 ml mleka
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru
- 30 g mała
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 jabłka
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 40 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 jajko+1 łyżka mleka (do posmarowania muffinek)
- 1 łyżka brązowego cukru
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temp. pokojową.
Mleko lekko podgrzać.
Drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka i zasypać 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru-wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Masło roztopić i przestudzić.
Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać do niej: sól, żółtko, resztę mleka, cukru i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać przestudzone masło.
Wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, na około 1 godzinę, żeby wyrosło.
Przygotować nadzienie: masło roztopić, dodać do niego cukier i cynamon-wymieszać.
Jabłka umyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podsypać odrobiną mąki i rozwałkować na prostokątny, cienki placek.
Na jego całej powierzchni rozsmarować cynamonowe masło i równomiernie rozłożyć jabłka.
Placek zwinąć w ciasny rulon (wzdłuż krótszego boku) i pokroić na 10 części (3-3,5 cm).
Formę do muffinek wysmarować masłem i oprószyć mąką, ułożyć w niej kawałki ciasta, posmarować je jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać brązowym cukrem.
Tak przygotowane babeczki zostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Muffiny piec przez 20 minut w temp. 180 stopni C.
Po upieczeniu wystudzić je na kratce.
Smacznego!