Tarta na cieście drożdżowym z farszem z wędzonej makreli... dobra na ciepło i na zimno...w smaku przypomina trochę pizzę...idealna na piątkowy obiad :-)
Składniki:
Ciasto:- 225 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 135 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
Farsz:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 duża wędzona makrela
- 1 łyżka mąki
- 300 ml mleka
- 150 g żółtego sera (startego na tarce o dużych oczkach)
- 1 pomidor
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- zielona pietruszka
Drożdże zasypać cukrem i zalać ciepłą wodą-wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut żeby "ruszyły".
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, wlać zaczyn i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić, na około 30 minut, do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować farsz: drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, gdy się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać mąkę, przemieszać i wlać mleko.
Sos podgrzewać do czasu aż się zagotuje i zgęstnieje. Dodać kawałki, pozbawionej ości ryby i całość doprawić:solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wylepić nim (posmarowaną oliwą i wysypaną mąką) formę do tarty o średnicy około 26 cm.
Na ciasto wyłożyć farsz, a na nim ułożyć plastry pomidora, całość posypać żółtym serem..
Piec 20-25 minut w temp. 200 stopni C.
Gotową tartę posypać drobno posiekaną, zieloną pietruszką.
Smacznego!
Inspiracja: program Ewy Wachowicz "Ewa gotuje".