Efektowny, bogaty, aromatyczny, wyrazisty w smaku, po prostu pyszny czekoladowy sernik z suszonymi śliwkami...Będzie wspaniałą ozdobą, każdego, świątecznego stołu...:-)
Składniki:
Spód:- 230 g pełnoziarnistych herbatników
- 60 g roztopionego masła
Masa sernikowa:
- 500 g zmielonego twarogu (tłustego lub półtłustego)
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 130 g gorzkiej czekolady (roztopionej i lekko przestudzonej)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka aromatu rumowego (lub 2 łyżki rumu)
- 100 g śliwek kalifornijskich (pokrojonych w kawałki)
Polewa czekoladowa:
- 50 g śmietany kremówki 30%
- 50 g gorzkiej czekolady
Do dekoracji:
- pokrojone w plasterki śliwki w czekoladzie
Spód: herbatniki rozkruszyć (za pomocą wałka lub blendera) i wymieszać z roztopionym masłem. Masa będzie miała konsystencję mokrego piasku.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem o pieczenia. Wsypać do niej ciasteczka z masłem i dokładnie wylepić nimi dno i boki (do połowy wysokości) tortownicy.
Schłodzić w lodówce do czasu przygotowania masy serowej.
Masa: wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki masy, oprócz czekolady i śliwek. Zmiksować do połączenia składników. Dodać czekoladę i powtórnie zmiksować.
Na końcu wmieszać w masę śliwki (najlepiej łyżką lub szpatułką).
Masę przelać na ciasteczkowy spód i piec w temp. 150 stopni C przez 50-60 minut.
Cała powierzchnia sernika powinna być ścięta i wypieczona (należy sprawdzić patyczkiem).
Wyjąć z piekarnika, wystudzić i schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Przygotować polewę: do roztopionego, gorącego masła dodać posiekaną czekoladę, zostawić na 3 minuty i dokładnie wymieszać.
Gdy polewa przestygnie i lekko zgęstnieje udekorować sernik.
Smacznego!
Przepis na sernik pochodzi z książki "Moje wypieki-wielki powrót!" Doroty Świątkowskiej.