Skoro można na pizzy umieścić ananasa, to dlaczego nie można by spróbować z innymi owocami? Jeżyny na tej pizzy idealnie kontrastują z serem pleśniowym. Z podanego przepisu wyjdą dwie duże pizze na cienkim cieście lub jedna na grubszym. Stopień rozwałkowania ciasta pozostawiam indywidualnym preferencjom :)
Składniki
Na ciasto:- szklanka wody
- 1 i 1/4 łyżki oleju
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 400 g mąki
- 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
Na sos pomidorowy:
- 3/4 szklanki płynnego przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 listki bazylii
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 kula sera mozzarella
- 3 plasterki sera z niebieską pleśnią
- kilka plasterków salami
- 1/2 niedużej cebuli
- kilka listków bazylii
- kilka jeżyn
Z podanych składników zagnieć ciasto. Zagniecione ciasto włóż do miski, przykryj czystą ścierką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Przecier pomidorowy wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem i bazylią. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj. Blachę do pieczenia natłuść olejem. Ułóż na blasze rozwałkowane ciasto.
Na cieście równomiernie rozprowadź cienką warstwę sosu pomidorowego. Ułóż cienko pokrojoną mozzarellę, ser pleśniowy, salami, cebulę pokrojoną w cienkie piórka, jeżyny.
Rozgrzej piekarnik do 220C. Piecz pizze w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Przed podaniem posyp drobno posiekaną bazylią. Smacznego!