Fileciki anchois w sosie pomidorowym są całkowicie nie wyczuwalne ale nadają mu głębię. Musicie wypróbować.
Składniki:- 200g makaronu muszle
 - 250 g sera ricotto
 - 1 szklanka tartego żółtego sera
 - 1 kula mozzarelli
 - 50g sera Brie
 - 50g sera pleśniowego blue Lazur
 - natka pietruszki - posiekana
 - garść liści bazylii - posiekanych
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 1/2 łyżeczki pieprzu
 
Na sos pomidorowy:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 6 filecików anchois (można użyć sardynek)
 - 3 ząbki czosnku
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 1/2 łyżeczki pieprzu
 - 1 łyżeczka oregano
 - 2 puszki krojonych pomidorów
 
Makaron gotuj w osolonej wodzie przez 8 minut - tak by był mocno al dente. Po tym czasie przecedź i przelej zimną wodą.
Przygotuj sos pomidorowy. Rozgrzej oliwę dodaj filety anchois (lub sardynki) i rozgnieć je widelcem. Dodaj drobno posiekany czosnek. Całość smaż przez 2 minuty. po tym czasie dodaj pomidory, sól, pieprz, oregano. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
W tym czasie przygotuj nadzienie do makaronu. W dużej misce umieść ricottę, tarty ser, porwaną na małe kawałki mozzarellę, oraz drobno pokrojony brie i lazur. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę i bazylię oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Do każdej muszli przełóż około łyżki nadzienia. Muszle ułóż w żaroodpornym naczyniu, nadzieniem do góry. Następnie polej muszle sosem pomidorowym.
Zapiecz w piekarniku, w 180C przez około 20 minut. Smacznego!