Swojego kurczaka po indyjsku - butter chicken przygotowałam w wolnowarze. Jeżeli nie masz takiego urządzenia w domu - nie ma problemu. Możesz go przygotować również używając dużej i głębokiej patelni. Danie jest bardzo aromatyczne i rozgrzewające, idealne na zimowe wieczory.
Składniki:
1 kg podudzi z indyka - bez skóry i kości, pokrojone na mniejsze kawałki
Na dużej patelni roztop olej kokosowy. Dodaj posiekaną cebulę, smaż przez chwilkę na niedużym ogniu. Dodaj posiekany czosnek, imbir oraz wszystkie przyprawy. Smaż przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Wlej mleczko kokosowe, pomidory i sok z limonki. Dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty.
Dodaj podudzie z kurczaka i gotuj na średnim ogniu przez około 45 minut. Przed podaniem skrop sokiem z limonki.
Jeżeli chcesz przygotować kurczaka w wolnowarze to:
Kurczaka ułóż w wolnowarze. Zalej sosem z patelni. Ustaw niski tryb na 7 godzin. Podawaj z chlebkime naan, ryżem lub warzywami. Smacznego!
Butter chicken, czyli pyszny kurczak w aromatycznym sosie pomidorowym. Wielokrotnie jadłam to danie w restauracji, ale jakoś nigdy się nie zakochałam, stało się to dopiero jak zjadłam je u koleżanki: kremowy sos, soczysty kurczak, do tego ryż, jogurt, ...
Dzisiaj po raz kolejny zapraszam was do pełnej smaku i aromatu kuchni indyjskiej. To kuchnia. która długo jeszcze mi się nie znudzi. Ciągle próbuje i coraz lepiej mi to wychodzi. Tym razem w gotowaniu pomógł mi cudowny zestaw przypraw, który pr...
Kurczak maślany, czyli butter chicken, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Kurczak w tym sosie jest pyszny, niezwykle aromatyczny i całkiem pikantny. Wielowymiarowość smaku pochodzi od liczby przypraw, którą dodaje się do przygotowani...
Bardzo łagodny kurczak z dodatkiem indyjskich przypraw. Tym którzy lubią bardziej ostro, proponuję dodać do sosu chili w proszku. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. 500 g piersi kurczaka marynata : sok z jednej cytryny 400 g jogurtu naturalnego...
Swojego kurczaka po indyjsku - butter chicken przygotowałam w wolnowarze. Jeżeli nie masz takiego urządzenia w domu - nie ma problemu. Możesz go przygotować również używając dużej i głębokiej patelni. Danie jest bardzo aromatyczne i rozgrzewające, idea...
Indyjski kurczak Butter Chicken to tradycyjne danie z Półwyspu Indyjskiego. Niezwykle aromatyczna mieszanka przypraw, dobrze zamarynowany kurczak, pyszny sos i tradycyjne chlebki Naan. Danie idealne. Ja je nieco dostosowałam pod []
Artyk...
Niedzielny chłód nie powstrzymał nas od siedzenia w domu. Zachętą do wyjścia była kolejna edycja Art Food Bazar, który średnio raz w miesiącu odbywa się na krakowskim Starym Kleparzu. Na metalowych stołach rozstawili swe garnkuchnie kucharze i re...