Ubiegły rok, niestety nie był najlepszy jeśli chodzi o owoce,czy warzywa. Zwłaszcza jagody,malin,truskawki czy sady. Sezon był krótki, a ceny w sklepach niestety wysokie.
Myślałam,że z grzybami będzie tak samo. Ciągłe susze..ale bliżej jesieni sytuacja całkiem się zmieniła. Nazwoziłam 'tone' grzybów, ususzyłam, zamroziłam, a teraz korzystamy.
Składniki:
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- 1 łyżka masła.
- 1/2 selera
- ok. 80 g suszonych grzybów
- liść laurowy i ziele angielskie
- 150 ml śmietany 18 %
- sól i pieprz do smaku
- makaron łazanki lub kasza jęczmienna
Grzyby opłucz i zalej ok. 15, l wody. Odstaw na 1 godzinę , po czym gotuj przez 30 minut.
Warzywa obierz. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki.
Cebulę wraz z pozostałymi warzywami dodaj do grzybów. Dodaj również ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez następne 30 minut.
Zupę zapraw śmietaną i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj np. z makaronem lub z kaszą.